ik-leer-anders-coach

In je zoektocht naar hulp voor het leerprobleem van je kind, kwam je de methode Ik leer anders misschien al tegen. Of je zag in mijn video-reeks dat ik een officiële Ik leer anders coach ben.

Je vraagt je wellicht af hoe een Ik leer anders coach nu werkt. En wat is zo anders dan de klassieke logopedie?

Als je het onderstaande filmpje bekijkt, dan heb je er al een goed “beeld” van hoe een Ik leer anders coach je kind helpt met leren.

Dit filmpje was voor mij als ouder alleszins een grote ontdekking. Onze dochter was toen 6 jaar. Het leesproces volledig vastgelopen. De letters b en d werden omgedraaid en geraden. Onze dochter gebruikte de tekeningen in het leesboek en de context van de zin om te ontdekken of ze nu b of d moest lezen.

Door dit filmpje “zag” ik dat ik leer anders dé oplossing was voor het dringende probleem dat ik wilde oplossen. Ik zag direct dat dit ging werken. En dat deed het ook!

Ik kocht het Ik leer anders werkboek. Als een echte doe-het-zelver ging ik ermee aan de slag.

Woordbeelden maken deden we vanaf toen elke dag, alsof we een soort foto maakten van het woord zelf en dat in het geheugen prentten.

Dat is ook wat visueel leren inhoudt: het beeld van de te leren leerstof in het geheugen zetten.

Dat is hoe een Ik leer anders coach je kind helpt. Dat is hoe ik een jaar later (2020) ook andere kinderen als Ik leer anders coach ging helpen. En met een heel goede resulaten!

Wat heerlijk om kinderen zo vooruit te zien gaan, gewoon omdat ze anders leren.

Zo helpt een Ik leer anders coach je kind met het alfabet

Eerst en vooral zet ik als Ik leer anders coach het alfabet in het lange termijn geheugen van je kind. Je kind “ziet” de letters in zijn hoofd in een handig en overzichtelijke schikking. Elke keer wanneer je kind leest of schrijft gebruiken de hersenen die letters, ook als is je kind zich daar niet zo van bewust. Lezen en schrijven wordt hierdoor al vanzelf wat makkelijker.

Dat de letters niet in één lange rij staan, maakt het veel makkelijker om een letter te vinden omdat je ogen dan niet constant van links naar rechts moeten schieten. De letters staan dan zo geordend dat je in één oogopslag alle letters ziet en er die kunt uitpikken die je nodig hebt.

Je kind kan dit alfabet in zijn hoofd ook bewust gebruiken wanneer hij bijvoorbeeld twijfelt of het b of d is. Of wanneer hij iets alfabetisch moet opzoeken of ordenen.

Woorden voor spelling en lezen

Je kind heeft niet alleen een beeld in het hoofd nodig van het alfabet maar ook van woorden. Als je kind een beeld, of een soort foto, in het hoofd heeft van een woord in zijn geheel, dan kan jouw kind dat woord ook in zijn geheel herkennen en dus lezen. Er hoeft dan niet meer gehakt en geplakt te worden.

Wat je kind zo moeilijk vindt bij het leren lezen is hakken en plakken. Dat is een stap voor stap methode waarbij de linker hersenhelft wordt aangesproken. En als jouw kind dit moeilijk vindt of het hem veel moeite kost om te plakken, dan is dat een duidelijk signaal dat je kind het geheel nodig heeft om te leren lezen. Dat is wat ik als Ik leer anders coach aan je kind leer: beelden maken van woorden in zijn geheel.

Als jouw kind dit begint te doen, zal je kind enorm grote stappen zetten. Het kan zijn dat je kind in een paar maanden tijd “zomaar” 1 of 2 AVI niveau’s omhoog gaat!

Spelling is actief!

Dit woordbeeld zal jouw kind niet alleen helpen bij het lezen maar ook bij spelling. Omdat lezen passief is, moet je kind het woord alleen herkennen. Maar spelling is actief! Je kind moet precies weten of hond nu met een d of een t is bijvoorbeeld. Dat is moeilijker. Hier zal je kind het woordbeeld nog harder nodig hebben dan bij het lezen.

Als je kind veel leest dan pikt hij woorden op, die hij later weer herkent en vlot leest. Maar dit is niet voldoende voor spelling. Je kind heeft een eenvoudige techniek nodig om bewust woordbeelden in zijn geheugen te zetten.

Een Ik leer anders coach laat je kind het woord in zijn hoofd zetten als beeld waarbij het woord van voor naar achter en van achter naar voor gespeld wordt. Als je kind dyslexie heeft dan ben je als ouder vast onder de indruk als je je kind het woord station ook van achter naar voor correct hoort spellen. Dat kan ook alleen als je kind het woord in zijn hoofd “ziet” staan. Dit is een “bewijs” dat het woord visueel in zijn hoofd staat.

Een tijdje geleden, toen ik met Kernvisie Methode in aanraking kwam, ontdekte ik dat het achteruit spellen van woorden het beeld in je hersenen echter vertroebelt. Dat is natuurlijk niet zo goed. Daarom doe ik dat ook niet meer, ook al raken ouders daar van onder de indruk.

Ontdek wat het verschil is tussen Ik leer anders en Kernvisie Methode en waarom ik overstapte naar Kernvisie Methode.

👉 Dat wordt het volgende weetje! Schrijf onderaan deze pagina in voor de gratis video-reeks. Dan laat ik je ook weten wanneer dit weetje verschijnt!

Sommen en maaltafels automatiseren

Niet Alleen woorden kan je als beeld in je hoofd opslaan maar ook sommen. Misschien denk je dat je kind geen hulp nodig heeft bij rekenen omdat je kind zo snel rekent.

Toch zie ik dat kinderen, ondanks het snelle rekenen, de sommen met de brug over de 10 en de maaltafels niet automatiseren. Ze gebruiken zelf bedachte trucjes, waar ze zo snel mee zijn dat jij het als ouder vaak niet eens door hebt. Je denkt dat je kind geen hulp nodig heeft bij rekenen.

Trucjes zijn niet snel…

Maar die trucjes zullen niet snel genoeg meer zijn eens je kind in het middelbaar onderwijs zit. Je kind heeft zijn denkvermogen dan nodig voor de ingewikkelde bewerkingen, zodat er voor die zelf gevonden trucjes geen tijd meer is.

In het Ik leer anders traject wordt jouw kind daar mee geholpen. We slaan de sommen en maaltafels ook visueel op zodat die wél geautomatiseerd worden.

Als je je kind nu helpt zodat hij kan leren met het denksysteem dat hij nodig heeft om te automatiseren, leg je niet alleen een goede basis voor later maar leert je kind ook te leren op de voor hem meest efficiënte manier. Daar kan je kind alleen maar bij winnen!

Je kind zal hier zijn hele schoolcarrière en zelfs daarna profijt van hebben. Welk groter en belangrijker cadeau kan jij je kind geven?

Kloklezen

Tijd is waarschijnlijk iets waar je kind niet zo veel mee bezig is en niet veel voeling mee heeft.

Ik weet hoe dat gaat: onze dochter heeft ook niet veel met tijd. Dat heeft soms ook een leuke kant. Als ik met haar in de speeltuin ben, wil ze uiteraard zo lang mogelijk blijven. Wanneer ik aangeef dat we naar huis moeten gaan, vraagt ze dan ook altijd om nog te mogen blijven. Als ik dan zeg: “OK, nog 3 minuten”, dan is ze daar oprecht blij mee! 😆

Kloklezen vinden deze kinderen vaak moeilijk, vooral de analoge klok. Als Ik leer anders coach help ik daar ook op een visuele manier mee. We maken een hele tekening in het hoofd waar alles op staat dat je kind nodig heeft om het uur goed te kunnen aflezen.

Ruim een jaar als Ik leer anders coach

Ik startte in januari 2020 officiëel als Ik leer anders coach.

Als ik leer anders coach wil ik jouw kind helpen om vooruit te komen met het leren. Om toch de spelling, de sommen en die maaltafels vlot te kunnen automatiseren. Zo kan je kind de eventuele achterstand inhalen. Zonder zweten en zwoegen omdat we het talent van je kind gaan gebruiken.

Ik ben tevreden over Ik leer anders en zag niet alleen mijn eigen dochter maar ook de kinderen die ik hielp grote sptappen maken. Van met tegenzin naar school gaan naar zich goed voelen opschool. Van steevast onvoldoendes op dictee naar goede dictees maken. Wat heerlijk om het zelfvertrouwen daar mee te zien groeien van het kind.

Ik miste nog iets in Ik leer anders…

Toch miste ik nog iets in Ik leer anders. Ik miste nog handvatten voor het sociaal emotionele stuk. Deze vond in in de Kernvisie Methode!

Nu blijkt dat Ik leer anders en Kernvisie Methode dezelfde oorsprong hadden. Je zou kunnen zeggen dat Kernvisie Methode de grote broer is van Ik leer anders.

Een grote broer omdat Kernvisie Methode verder ontwikkelde dan Ik leer anders.

De technieken van het didactische stuk zijn verfijnd en verbetert en het sociaal emotionele stuk helpt mij zodat ik jouw kind beter kan helpen als het aanvankelijk weerstand heeft omdat jullie al verschillende hulpverleners contacteerden.

Ontdek meer over de sociaal emotionele handvatten van kernvisie in een volgend weetje.

👉 Ook dit weetje verschijnt binnenkort. Schrijf dus in voor de gratis video-reeks onderaan deze pagina. Dan hou ik je op de hoogte.

Hoewel ik al Ik leer anders coach ben besliste ik om ook de opleiding tot Kernvisiecoach te gaan volgen. Omdat ik jouw kind het beste wil geven.

Ondertussen heb ik deze opleiding afgewerkt en ben ik officieel ook Kernvisiecoach.

In het volgende weetje vertel ik je er graag meer over: wat ik zo beter vind aan de Kernvisie Methode.

Wordt vervolgd…

Gratis video-reeks:

Beeldig Leren Ontdekkingstocht!

 

Wil jij ontdekken of je kind in beelden denkt of niet? In mijn gratis video-reeks ontdek je stap voor stap of je kind beelddenker is en wat jouw volgende stappen zijn.

Beeldig-Leren-Ontdekkingtocht
0
Ik lees en beantwoord alles!x
()
x