Wat je nog niet wist over schrijven en typen

Vindt je kind schrijven lastig? Is zijn geschrift vaak niet te lezen of schrijft hij gewoonweg te langzaam? In dit weetje vergelijk ik schrijven en typen met elkaar. Welke voordelen hebben ze. En moet je kind ook blind leren typen? Je ontdekt het in dit weetje.

Waarom schrijven lastig is…

Toegegeven, leren schrijven in vloeiend schrift (lusletters dus) kan een hele klus zijn. Waarschijnlijk vind je kind het ook helemaal niet fijn om te schrijven. Het kost hem heel wat moeite en energie. Misschien klaagt hij zelfs dat zijn hand er pijn van doet.

Als je kind dyslexie heeft of visueel is ingesteld, is schrijven sowieso een uitdaging omdat hij daar zijn linker hersenhelft voor nodig heeft. En daar loopt het dan vaak niet zo snel.

Kinderen met dyslexie hebben een voorkeur om hun rechter hersenhelft te gebruiken bij het automatiseren. En schrijven wordt vanuit de linker kant aangestuurd. Daarom is het ook zo moeilijk om het te leren.

Het goede nieuws is dat motorische vaardigheden worden geautomatiseerd door herhaling. Door je kind dus veel te laten schrijven, zal hij het vloeiend schrift uiteindelijk toch automatiseren. Al duurt het wat langer.

Schrijven maakt je kind slimmer…

Bovendien maakt “in lusletters schrijven” je kind ook “slimmer” omdat er zo meer verbindingen tussen de linker en rechter hersenhelft worden gemaakt.

Een ander voordeel van met de hand schrijven is dat je de informatie analyseert zodat er dan al wat mee gebeurt in de hersenen. Je onthoudt er vanaf de eerste keer dan al heel wat van.

Dat komt doordat je met schrijven ook het gevoelsdenken aanspreekt. Door zowel het visuele denksysteem als het gevoelssysteem te activeren kan je woordbeelden in het lange termijngeheugen prenten. Daarom helpt in lusletters schrijven je kind enorm bij het leren.

Wil je hier meer over lezen? Klik dan even door naar dit artikel van Wim Bouman: “Waarom schrijven met de hand  je slimmer maakt”.

Welk effect heeft typen op de hersenen?

Iemand die blind kan typen kan bijna zo snel typen als de spreker spreekt. Hij typt dus letterlijk wat hij hoort. Daardoor wordt er niets verwerkt of geanalyseerd en wordt er ook niet veel van onthouden.

Notities met de hand maken is dus veel beter omdat je kind daar dan al wat mee gedaan heeft in zijn hoofd. Je kan immers niet alles opschrijven wat de spreker zegt.

Is het dan wel nuttig dat je kind leert typen? Ja, dat is het zeker.

Waarom ook leren blind typen

In onze maatschappij heeft de computer een heel belangrijke plaats ingenomen. Er is bijna geen werk zonder computer. Daarom is het wel handig dat je kind leert typen.

Kan jij blind typen? Of typ je met 2 vingers?

Ik kan het blind. En doordat ik het al zo veel gedaan heb, typ ik ook heel erg snel. Uit ervaring weet ik dus dat het een heel handige vaardigeid is die mij al heel wat tijdswinst heeft opgeleverd.

Je kind moet dus zowel kunnen schrijven als kunnen typen.

Leuk leren typen met TypeTopia

Is leren typen niet saai voor je kind? Nee, dat hoeft niet.

Onze dochter gebruikt momenteel TypeTopia om blind te leren typen. TypeTopia is een online leeromgeving waar je kind al spelend leert typen. Het is eerder een spannend computerspel waarin je kind allerlei opdrachten krijgt.

Het verhaal speelt zich af in de ruimte met een moeder-ruimtetuig en alle leerlingen op TypeTopia hebben een eigen ruimtetuig, de TypeWing genoemd, waarmee ze in de ruimte kunnen vliegen.

Ze krijgen opdrachten als:

  • meteorieten vernietigen om de planeet te beschermen.
  • berichten van andere ruimtewezens vertalen
  • plaatsen scannen om bepaalde stoffen te ontdekken
  • enz.

Het is spannend, uitdagend en er is veel afwisseling in de opdrachten. Je kind oefent in periodes van 20 minuten. Liefst elke dag.

Wij zijn er tot nu toe heel erg tevreden over. Je kan ook een aantal instellingen aanpassen aan de noden van je kind.

Dit kan je aanpassen:

  • een dyslexievriendelijk lettertype
  • storende afleidingen op de achtergrond uitzetten
  • een voorleesstem aan- of uitzetten
  • de snelheid van de oefening verlagen

Wij vinden het wel heel handig dat de snelheid verlaagd kan worden. Onze dochter is heel gevoelig aan tijdsdruk, waarbij ze slechter presteert dan ze eigenlijk kan. Dat lossen we dan op door de snelheid lager te zetten. Zo kan ze het makkelijker aan en kan haar vertrouwen groeien dat ze dit kan.

De voorleesstem hebben we ondertussen al uitgezet. We vonden het eerder storend dan dat het haar hielp. Bovendien zijn kinderen met dyslexie auditief niet zo sterk en snel. Daarom kan de voorleesstem storen. Maar het werkt beter als onze dochter naar de woorden kijkt en ze zo overtypt, zonder de stem. Dan kan ze zich beter concentreren en is ze rustiger.

Hoezo een kind met dyslexie is auditief niet zo sterk? Er wordt toch vaak voorleessoftware gebruikt voor deze kinderen?
Ontdek hoe het in de hersenen zit met de denksystemen bij dyslexie: lees het boek “Krachtig anders leren” van Wim Bouman. Bestel het hier.

Dus: Schrijven en typen

Je kind moet dus kunnen schrijven en typen. Schrijven helpt je kind het best bij het leren omdat er tijdens het schijven al wat met de leerstof gebeurt. Terwijl blind typen een heel nuttige vaardigheid is in deze computer-maatschappij.

En dat kan al vanaf het 4de leerjaar.

Wil je dat je kind ook leert typen? Hier vind je meer info over TypeTopia