leesplezier-bevorderen-tips

Gaat het lezen van je kind moeizaam? Dan is het leesplezier waarschijnlijk ver te zoeken…

Goed lezen en graag lezen gaan hand in hand, daarom heb ik vandaag 5 tips om het leesplezier van  je kind te bevorderen.

5 tips om het leesplezier van je kind te bevorderen

Wendy haar dochter Amélie huilde en krijste omdat ze moest oefenen met lezen.?

Arme meid! Het lezen ging haar zo moeilijk af. (Wil je weten hoe het afliep, lees dan verder) 

Doe jij graag wat je heel erg moeilijk vindt en zo’n inspanning is dat je je daarna helemaal knock-out voelt?

Je wil natuurlijk dat je kind goed én graag leest. Het stimuleren van interesse in lezen is daarom de eerste stap. Hoe doe je dat?

Tip 1 – Voorlezen

Je kind al heel jong vaak voorlezen en samen naar de bieb gaan is al een goede start. Ook als je kind leert lezen, of als het al zelf leest is voorlezen nog altijd een goed idee.

Je kind vindt het vaak nog leuk en gezellig om voorgelezen te worden. Zeker als je voorleest uit een boek dat je kind boeiend vind, maar zelf (nog) niet goed kan lezen. Zo’n spannend boek wil hij straks zelf kunnen lezen!

Tip 2 – Samen lezen

Toen onze dochter pas in het 2de leerjaar zat, las ze nog heel hakkelend en lezen was voor haar echt niet leuk, maar inspannend en vermoeiend.

We begonnen in “voor-koor-zelf” te lezen (een vorm van samen lezen). Dit was het grote kantelpunt voor haar van niet willen lezen naar plezier vinden in lezen.

Hoe gaat dat “voor-koor-zelf” lezen?

  1. je laat je kind naar de plaatjes kijken;
  2. voor: je leest een zin voor terwijl je de woorden aanwijst en je laat je kind mee kijken;
  3. koor: jullie lezen, in een trager tempo, dezelfde zin woord voor woord samen in koor. Als je kind twijfelt dan kan het even op jou steunen en weer mee verder lezen;
  4. zelf: je kind leest dezelfde zin alleen.

Tip 3 – Boeken in huis

Als boeken zichtbaar een plek in huis hebben, dan is het ook normaal om erin te lezen.

Stel je voor dat je nergens boeken zou zien, zou je dan willen lezen? Waarschijnlijk niet, want dan is het iets wat niet in het dagelijkse leven thuishoort: iets raars.

Wie doet graag iets wat niemand doet en wat bovendien zó veel inspanning kost? Nee, echt geen lol aan!

Leestip: Op iedereenleest.be staat nog een leuk artikel over de waarde van strips als leesbevorderaar.

Tip 4 – Zien lezen doet lezen

Ziet je kind jou wel eens lezen? Want lezen doet lezen!

Als je kind ziet dat jij als ouder van lezen kan genieten, dan wil hij je nadoen. Heb je al opgemerkt dat je kind eerder nadoet wat jij doet i.p.v. wat je zegt? Je voorbeeld heeft een veel grotere impact dan wat je zegt!

Zelfs al lees je zelf niet zo graag, is het toch de moeite om het een kans te geven… al was het maar om je kind te helpen.

Tip 5 – Zet in op leesvaardigheid

Hoe minder inspanning het kost om te lezen, hoe leuker het wordt. Misschien heeft je kind dyslexie of gaat het lezen erg moeizaam of traag. Zoals bij Wendy haar dochter.

Ze bleek een andere leerstijl te hebben waardoor hakken en plakken voor haar niet de goede methode was om te leren lezen.

Amélie bleek wél goede vordering te maken als ze woorden visueel in zijn geheel begon op te slaan. Zo kon ze het woord in zijn geheel herkennen en hoefde hakken en plakken helemaal niet. De inspanning om te lezen werd veel kleiner en daardoor was het geen hel meer, maar werd het leuker.

Ze ging van “een ernstige leerachterstand” op het krokus-rapport naar een goed rapport in juni!

Heeft jouw kind ook een visuele leerstijl? Help je kind dan om op een visuele manier en til zo het leesniveau flink omhoog! Zo wordt lezen wél leuk. ?

Heb je nog andere tips om het leesplezier van je kind te bevorderen? Deel het gerust in de comments!

 

Elke maand een gratis webinar door Wim Bouman zelf…

Mischien heb je het boek “Krachtig anders leren” al gelezen en heb je wat vragen. 

Of misschien hou je niet zo van lezen.

Dan kan je het gratis webinar van Wim Bouman volgen. Hij legt je in een goed uur uit waarom je kind het moeilijk heeft op school en wat je eraan kunt doen en waarom de Kernvisie methode zo goed werkt voor je kind.

Je kan hem ook je vragen stellen.

gratis webinar Wim Bouman Krachtig anders leren