“Mijn kind kent de letters wel en spelt ze correct maar plakt ze niet aan elkaar. Zo zegt hij de klanken m-o-l en leest dan beer.”
Dat vertelde een moeder van een jongen met ASS me onlangs.
Heeft jouw kind ook de sticker ASS gekregen en leert je kind pas lezen? Dan heb je vast gemerkt dat het aan elkaar plakken van de klanken lastig is. En zijn wisselrijtjes ook zo verwarrend voor jouw kind?
Hoe kan een kind met ASS vlot leren lezen zonder al die frustraties? Ontdek het als je verder leest…
Een kind met ASS heeft een fotografisch geheugen…
Kinderen met ASS zijn altijd visueel heel sterk. Het bijzondere is dat je kind met zijn ogen beelden kan fotograferen. Hij kijkt aandachtig en maakt met zijn ogen een soort foto die hij later weer uit zijn geheugen kan terughalen.
Een letterlijk beeld dus. Een fotografisch geheugen.
Soms ontdekken ze zelf hoe ze dit bewust kunnen doen, soms niet. Het gaar er hier om hoe het geheel eruit ziet. En zelfs bij kleine afwijkingen vinden ze vaak dat het niet hetzelfde is.
Ik moet nu denken aan die jongen met ASS. Toen ik hem voor het eerst zag, wilde ik hem gerust stellen met iets wat voor hem vertrouwd is. Zijn moeder had me verteld dat hij met de methode Mol en Beer leert lezen. En toevallig heb ik zo’n boekje van de methode liggen. Ik liet hem dat zien en hij schudde van ‘nee: dat boekje heb ik niet op school’. Inderdaad het was een extra leesboekje en niet een leesboekje bij de lessen, want die had ik dus niet. Wat hij zei was waar: dàt boekje had hij niet…
Waarom vond hij dat boekje niet hetzelfde? Op de kaft stond dezelfde Mol en Beer als in zijn leesboekjes van school. Inderdaad, het was niet 100% hetzelfde. En hij neemt alles heel letterlijk. Als een foto.
Maar als je kind een fotografisch geheugen heeft en erg visueel is: zijn de methodes van school dan niet visueel genoeg voor je kind?
Hoe visueel zijn de leesmethodes van school?
Als jouw kind ASS heeft en nu leert lezen en je weet dat je kind erg visueel is ingesteld, dan wil je vast weten hoe visueel de leesmethodes van school nu eigenlijk zijn. Want je wil natuurlijk dat het leren lezen zo vlot mogelijk verloopt, met zo weinig mogelijk frustraties. Wan die zijn er al genoeg…
Ik sprak met een leerkracht omdat ik een jongetje met ASS uit haar klas externe begeleiding gaf. Deze jongen maakte helemaal géén vooruitgang. Alleen de steunwoorden kende hij. Verder geen enkel ander woord.
Ik vertelde de leerkracht dat deze jongen visueel moet leren lezen. Daarop zuchtte ze en zei dat de methode Mol en Beer zo visueel is. Ze zat met haar handen in het haar (niet letterlijk 😉 ) en wist zich geen raad hoe ze deze jongen zou kunnen helpen.
Inderdaad, Mol en Beer is een heel mooie methode. Ik gebruikte het ook voor onze dochter. En toch liepen wij er ook mee vast. De methode is heel kleurrijk, met mooie getekende illustraties en leuke boekjes. Werkboeken met kleuropdrachten en stickers plakken. Kinderen vinden dat altijd supper leuk. Elk steunwoord heeft een prachtige en duidelijke illustratie, een tekening dus. Heel visueel.
Maar waarom gingen zowel deze jongen als mijn eigen dochter niet vooruit? Ik laat het je ‘zien’!
Visueel én vanuit het geheel leren lezen
Het geheim is dat een kind met ASS ook het geheel nodig heeft om de woorden te kunnen lezen. Hakken en plakken is dus heel erg moeilijk en het helpt je kind niet vooruit bij het lezen. Ook wisselrijtjes helpen je kind niet om woorden te leren lezen.
Kijk en ervaar het zelf eens hoe anders deze 2 eruit zien:
m ol of mol
l ol of lol
r ol of rol
Leef je even in het kind met ASS in: hij neemt immers alles letterlijk. Elk detail valt hem op. De ‘m ol’ is voor hem niet hetzelfde als ‘mol’ en hij kan ook niet andere letters voor de ‘ol’ plakken om zo een ander woord te ontdekken.
Nee, dat verwart hem juist heel erg. Er wordt van hem iets verwacht dat hij niet ziet. Hij heeft het geheel nodig. En dat is hoe het woord er precies uitziet in zijn geheel. Dus zonder storende witstukjes tussen letters, die er overigens ook niet in een normaal leesboek tussen staan!
Elke leesmethode werkt vanuit het hakken en plakken en vanuit het verklanken. Mét wisselrijtjes. Hoe mooi de illustraties en kaartjes ook zijn, het beeld van het geheel wordt verstoord door het hakken. Daarom werkt dit niet voor deze kinderen.
Zijn de frustraties die eruit voortvloeien dan onontkoombaar? Nee, gelukkig niet… Ik vertel je zo hoe je kind dan wel vlot leert lezen.
Hoe leert een kind met ASS dan wel vlot lezen?
Je kind kan vlot leren lezen door vanuit het geheel te werken. Stop dus met verklanken en hakken en plakken! Geen wisselrijtjes voor deze kinderen!
Ouders verplichten om de letters bij hun klank te noemen i.p.v. bij hun naam, hoeft dan ook niet meer, want ze hoeven niet te verklanken. Bovendien zaait ook dat verwarring, vroeg of laat. Want de “e” (korte klank) wordt ook als doffe ‘e” of als een lange “ee” uitgesproken.
Vanuit het standpunt van je kind is het dus een ‘leugen’ dat de e een “e” (korte klank) is.
Zo leert je kind het wel…
Laat ze hun gave inzetten. Ja, dat is beeld! Ze zijn in staat om een soort foto te maken van het woord zodat ze dat woord in hun hoofd kunnen ‘zien’. Zo kunnen ze het woord in zijn geheel herkennen en dus vlot lezen. Hoe meer goede woordbeelden er in hun geheugen staan hoe beter en vlotter ze lezen.
Je kind kan gewoon meedoen met de methode die de school gebruikt. Laat hem alleen niet hakken en plakken. En laat de leesrijtjes voor wat ze zijn. Laat je kind beeldjes maken van alle woordjes uit zijn leesboek, van de woorden uit het leesrijtje. En laat hem het dan lezen. Dan kan hij het wel. Want dan heeft hij ze al in zijn hoofd. Als je de leerkracht een beetje mee hebt en zij/hij wil respecteren dat jouw kind ineens hele woorden leest, dan kan hij op zijn eigen manier prima aansluiten bij wat de juf in de klas doet.
Zo kan je kind dus zonder frustraties leren lezen:
👉 zonder hakken en plakken en leesrijtjes;
👉 mét woordbeelden als foto in zijn geheugen te zetten.
Het leuke is dat het hem ook niet eens zoveel moeite kost! En hoe zalig is het om die glimlach van je kind te zien wanneer hij merkt dat hij het ook kan. En zo trots dat hij de woordjes hier-in-zijn-hoofd heeft!
“Oké mijn kind moet dus een soort van foto maken van woorden. Maar hoe doet hij dat?”
Dat leer ik je kind aan. Dat kan hij al tijdens de eerste sessie. Ik geef je kind in een een verkort traject precies dat wat hij dit schooljaar nodig heeft om mee te zijn.
Wil je dat? Plan dan nu een afspraak in mijn agenda voor een gratis kennismakingsgesprek.